Tips En Tricks

Met deze tips ga je voorbereid solliciteren

Vijf tips voor een succesvolle sollicitatie

Solliciteren kun je leren. Hierbij geven we je een handvol praktische tips. Uiteraard garanderen we niks, maar we hopen je wel een stuk op de goede weg te helpen. Meer carrièreadvies en sollicitatietips? Neem gerust contact op.

#1 Bepaal je passie

Wie ben je, wat kun je en wat vind je leuk? Bepaal wat jouw drijfveren zijn en waarvan jij energie krijgt. Kortom, wat vind je leuk om te doen en waar zou je dit willen doen? Niet alleen je opleiding en werkervaring kunnen hierin een leidraad zijn. Ook je hobby’s en jouw verwachtingen van een werkgever spelen hierbij een grote rol!

#2 Zorg voor een relevante en actuele cv

Zorg dat je curriculum vitae up-to-date is. Pas je cv zo goed mogelijk aan op de specifieke vacature waarop je solliciteert. Zijn bepaalde werkzaamheden, opleidingen en soorten ervaring van belang voor de betreffende functie en organisatie? Laat deze dan prominent naar voren komen. Zorg er daarnaast voor dat je cv een recente en representatieve (pas)foto bevat.

#3 Kijk uit met social media

Natuurlijk is het hartstikke leuk om foto’s en wetenswaardigheden met je vrienden te delen via Facebook, Twitter of Instagram. Bedenk echter wel dat werkgevers social media kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de persoon achter de sollicitant. Beveilig je accounts dus heel goed of zorg dat je geen informatie deelt die in je nadeel kan werken.

#4 Doe je huiswerk

Word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij je kandidaat-werkgever? Bereid je dan zo goed mogelijk voor. Bekijk de website van de organisatie uitvoerig en zorg dat je ook het functieprofiel duidelijk voor ogen hebt. Schrijf je vragen vooraf op en zorg dat je ze ook stelt tijdens het gesprek als dat nodig is. Oefen het gesprek: laat je partner, een familielid of vriend of vriendin een sollicitatiegesprek met je houden.

#5 Dress to impress

Voor elk sollicitatiegesprek geldt: kleren maken de man/vrouw. Zorg dat je er tijdens je (eerste) gesprek verzorgd uitziet en bedenk welke kleding past bij het bedrijf en de functie. Je krijgt immers nooit een tweede kans voor een eerste indruk…

BEKIJK HIER DE VOORBEELD C.V. VAN GO FLEXIT